100 Norfolk Street

Small base - increased living space through projecting upper storeys. The 12-storey building is in one of the most interesting and most diverse districts of New York City.  It uses the space above the surrounding lower buildings and is described as an inverted "wedding cake".

Building space in the densely populated Lower East Side of Manhattan is limited. The architects made a virtue of this necessity and designed the 12-story building so that the upper cantilever floors have more square meters of living space than would be possible on the ground. This created a new self-image for urban housing.

The building volume was designed as a stack of 2-storey boxes. Each box has its own independent structure, which is supported by circumferential trusses. They have become the signature of the building. The projection upwards therefore means larger apartments with increasing height.

This building construction maximizes the green roof area for the building and creates two large exterior areas. Both the almost 500 sqm large rooftop and a 200 sqm large roof terrace on one of the neighbouring buildings accommodate private and public green terraces. Visible from Delaney Street and just around the corner from the Williamsburg Bridge, 100 Norfolk is becoming an iconic addition to the skyline of the Lower East Side which is the passage between Manhattan and Brooklyn.

GU solution: Projecting Top-Hung hardware

The window sash lowers slightly to the outside when opened and remains stable in its opening position in any position. In many building projects, the retractable function of windows offers considerable functional and aesthetic advantages. The external appearance of an all-glass façade can be made extremely homogeneous when using this window. A bottom-hung window system offers a wide range of possibilities for aesthetic façade design.