Tate Modern Annexe

Two converted oil tanks of the former power station now provide the foundation of the Switch House. The original architects of the old Tate then designed a 10-storey building to be built on top of these 'foundations'. A pyramid-like tower that rises between the surrounding glazed residential and commercial buildings The curtain wall consists of offset-stacked bricks, a reference to Giles Gilbert Scott's original Bankside Power Station, regularly interspersed horizontally with strip windows. The translucent brick envelope creates a pleasant lighting mood.

Four of the ten storeys are connected via curved concrete stairs and provide space for art. The upper storeys accommodate event studios, offices, a restaurant and a lounge for Tate members. Visitors to the terrace on the tenth storey enjoy a view across the Thames of St. Paul's Cathedral and the London skyline.

GU solution: in cooperation with a market leader for innovative building envelopes, GU developed and installed detent and restrictor stays for the low-height, inclined Tilt-Only and Top-Hung windows. On the west side of the building there is a brass revolving door from GU Automatic.


Leave no questions unanswered

Do you have questions about this object and the solutions used? If you need advice on project solutions by GU group, just get in touch.


Zutrittskontrolle

Zutrittskontrolle

Mehr erfahren
Flucht- und Rettungswege

Flucht- und Rettungswege

Mehr erfahren
Objektlösungen

Objektlösungen

Mehr erfahren