Anna Freud Centre

The 3,300 square metre project for the new Centre of Competence brings together the best people and organisations in neuroscience, mental health and education to work directly with children and their families. The vision for the centre is that it will be a knowledge hub and community that will develop new treatments, interventions and approaches, based on the latest scientific knowledge, to provide better mental health services at local, national and international levels.

Located in a central location near King's Cross in London, the new building extends the existing chocolate factory warehouse with a building that extends up to three floors at the rear and up to five floors at the front of the site along the street.

Existing and new floors on the upper floors are connected by a complete site to an open ground floor and house common and communal facilities such as a café, library, conference centre and hot desking (flexible, changing) workstations.

The building has two types of facades to emphasize the different surroundings of the building. The fully glazed west façade will provide a strong link to the park across the street and provide an open view of the trees and sky to the classrooms. Courtyards will benefit from the same façade system to maximise daylight and visual connections between different parts of the building, terrace views and outdoor views. The north and south facades, which are not covered by adjacent buildings, are clad with precast concrete elements with a large geometric pattern.

Several roof terraces on different levels offer employees, visitors and the school relaxing outdoor areas.

To achieve BREEAM Excellent (BREEAM - Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology - is a UK-based assessment system for environmental and socio-cultural aspects of building sustainability), the sustainability measures include a heat recovery system, passive cooling with thermal mass, natural ventilation, LED lighting and daylight sensors, local biodiversity with nectar-rich flowers and insect and bird nesting boxes, rainwater utilisation via a sustainable drainage system for toilet flushing and the building envelope will be designed in such a way that the exterior glazing contributes to reducing solar radiation.

GU solution: Hardware for Parallel-Projecting windows


Leave no questions unanswered

Do you have questions about this object and the solutions used? If you need advice on project solutions by GU group, just get in touch.